Juniorský svetový šampionát privíta 550 športovcov

10.07.2013 Liptovský Mikuláš

08.07.2013 LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - V polovici júla privíta Liptovský Mikuláš asi 550 vodných slalomárov. Reprezentanti zo 45 krajín budú zastupovať svoje farby na prestížnych majstrovstvách sveta v kategóriách juniorov a športovcov do 23 rokov. Liptovský Mikuláš tak bude hostiť najväčšie podujatie v jeho 35-ročnej vodnoslalomárskej histórii.
Od 16. do 21. júla vody Areálu Ondreja Cibáka obsadí okolo 500 lodí z celého sveta. Juniorské majstrovstvá sveta budú zároveň jediným svetovým podujatím olympijských športov na Slovensku v tomto roku. Tomu organizátori podriadili aj prípravy v areáli, ktorý premiérovo otvorí priestory novej lodenice. „Menšie úpravy je ešte potrebné dotiahnuť, ale izby, šatne, sociálne zariadenia, administratívne priestory, miestnosť pre novinárov a tribúna pre divákov sú už plne využívateľné,“ povedal Ivan Cibák, prezident Slovenského zväzu kanoistiky na divokej vode.
Do Liptovského Mikuláša pricestujú športovci zo všetkých kontinentov. Chýbať nebudú ani zástupcovia zo Singapuru, Nepálu či Cookových ostrovov. Najlepšie výsledky očakávajú slovenskí tréneri od Jakuba Grigara, Miroslava Urbana, Martina Halčina, Marka Gurecku či Kristíny Zárubovej. „V juniorskom družstve obsadíme všetky tri lode v kategóriách. Platí to aj pre družstvá. V kategórii do 23 rokov nemáme úplne obsadené jednotlivé kategórie, pretože niektorým našim športovcom chýba výkonnosť,“ priblížil I. Cibák, tajomník organizačného tímu. „Na štart sa postavia športovci, ktorí už získali cenné kovy na juniorských svetových či európskych šampionátoch. Verím, že nejaká medaila z ich strany príde i na domácej pôde,“ dodal.
Mesto Liptovský Mikuláš sa spolupodieľa na organizácii otváracieho a záverečného ceremoniálu. „Verejnoprávna televízia zabezpečí priamy prenos z finálových dní pretekov. Chceme tak docieliť, aby tento šport dostal dostatočný priestor v očiach slovenskej verejnosti,“ prízvukuje primátor mesta Alexander Slafkovský. Viac ako 10-tisíc lôžkodní by malo navyše priniesť regiónu nemalý finančný prínos. Predpokladá sa, že majstrovstvá zanechajú na hornom Liptove asi 450-tisíc eur.
Oficiálne otvorenie areálu je naplánované na 11. júla. Otvárací ceremoniál šampionátu sa začne 16. júla o 18:30 h. na Námestí osloboditeľov v Liptovskom Mikuláši, na ktorom vystúpi spevák Martin Harich. Streda a štvrtok 17. a 18. júla sú kvalifikačné dni v obidvoch vekových kategóriách, piatok 19. júla je semifinálový deň. Cez víkend prídu na rad finálové boje o medaily v kategóriách jednotlivcov i družstiev, so začiatkom vždy o 10:00 h. pre individuálne preteky a o 13:00 h. pre hliadky.




Mgr. Slávka Kellová
Útvar komunikácie
a marketingu MsÚ
Liptovský Mikuláš
 

Vyberte región